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October 12, 2016 
 
David C. Trimble, General Counsel  
Department of Charitable Gaming  
Public Protection Cabinet 
132 Brighton Park Boulevard 
Frankfort, KY 40601 
 
RE: Response related to taxability of charitable gaming supplies by tax-exempt entities 
 
Dear Mr. Trimble: 
 
This correspondence is in response to your request for guidance regarding the application of sales and 
use tax to the purchase of supplies and materials related to bingo, raffles, electronic bingo, electronic 
video pull-tab games and similar games available in Kentucky by tax-exempt entities. Hyperlinks to 
referenced statutes and regulations are provided.  
 
Pursuant to KRS 139.495(2) as related to 501(c)(3) resident, nonprofit educational, charitable, or 
religious institutions, “Tax does not apply to sales of tangible personal property, digital property, or 
services to these institutions or limited liability companies described in subsection (1) of this section, 
provided the tangible personal property, digital property, or service is to be used solely in this state 
within the educational, charitable, or religious function.” 
 
The sales and use tax exemption provided in KRS 139.495(2) does not extend to all retail sales to 
resident, educational, charitable and religious institutions. Exempt items must be purchased for use 
solely within the educational, charitable or religious function of the tax-exempt entity. The otherwise 
taxable property or services purchased must be used in the performance of some activity that is itself 
educational, charitable or religious in nature in order for the purchase of that property to be exempt.  
http://www.lrc.ky.gov/Statutes/statute.aspx?id=45416 
 
Commercial or income-producing activities such as bingo, electronic bingo, electronic video pull-tab 
games and similar games are not considered an educational, charitable or religious function. Thus, the 
purchase of tangible personal property, digital property or services by a tax-exempt entity for use in 
such an activity does not qualify for exemption from sales and use tax. Furthermore, the supplies and 
materials purchased are considered to be consumed by the charitable organization and not resold to its 
patrons. The charges to patrons for participating in a charitable gaming activity are not considered to be 
retail transactions subject to Kentucky sales and use tax. 

http://www.lrc.ky.gov/Statutes/statute.aspx?id=45416


 
In addition, the purchase of charitable gaming supplies by other designated IRS tax-exempt 
organizations in Kentucky (e.g. Veterans’ organizations organized under Section 501(c)(19) or Section 
501(c)(23), social welfare organizations, fraternal beneficiary societies, domestic fraternal societies, etc.) 
is subject to the 6% sales and use tax as well.   
 
Examples of taxable supplies and materials commonly purchased for use in these activities include but 
are not limited to bingo cards, bingo sheets, chips, balls, cages, daubers, pens, raffle tickets, physical pull 
tabs, electronic pull tabs, electronic gaming tablets, electronic screens, computers, gaming software, 
point-of-sale (POS) systems, kiosks, and tables and chairs used as gaming stations.    
 
To reiterate, the retail sale of electronic pull tabs to charities for use in fund raising activities in Kentucky 
is subject to sales and use tax just as sales of the paper pull tabs are taxable. Electronic pull tabs fall 
under the category of digital property defined in KRS 139.010(9).  
http://www.lrc.ky.gov/Statutes/statute.aspx?id=39929   
 
Tax-exempt entities should not provide a Purchase Exemption Certificate to their suppliers when they 
purchase tangible personal property, digital property or services for use in charitable gaming activities. If 
an exempt entity were to claim an exempt purchase for use in charitable gaming by executing a 
certificate, then liability shifts from the supplier to the purchaser and the charitable entity would be 
required to accrue and remit the 6% tax due on its purchase price.  
 
This correspondence is based on the circumstances and facts presented in your correspondence and 
upon current Kentucky laws and regulations. Any change in the tax laws or regulations could affect this 
opinion. If you require further assistance, please contact me at the information listed below. 
 
Sincerely, 
 
Jeremy Branham, Tax Policy/Research Consultant 
Kentucky Department of Revenue 
Division of Sales and Use Tax 
501 High Street, 7th Floor 
Frankfort, KY 40601-2103 
Phone: (502) 564-9423 
Fax: (502) 564-2041 
jeremy.branham@ky.gov 
 

http://www.lrc.ky.gov/Statutes/statute.aspx?id=39929
mailto:jeremy.branham@ky.gov

